Fri frakt         1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Nya regler för import till Norge 2020

 

Det har sedan en tid funnits ett förslag på att ta bort det vi kallar ”350kr gränsen”. Det är fortsatt ganska oklart exakt vad som gäller då detta är så nytt. Vi har sökt svar men än inte lyckats fått en hundraprocentig förklaring.

Det kan vara så att produkter som innehåller nikotin kan komma att klassas som ”special” produkter och hamna under ”1 januari regeln”, men här får vi oklara svar och vi vet inte heller hur tullen skall kunna se detta.

Detta är den information som våra speditörer givit oss.

  • Nya regler för livsmedel införs och börjar gälla från och med 1 januari 2020
  • Nya regler för övriga varukategorier planeras fr.o.m. 1 april 2020

 

Den norska regeringen förväntas snart fatta slutgiltiga beslut om att ta bort den s.k. 350-kronorsgränsen. Förändringen av reglerna kring livsmedel och dryckesvaror införs dock från och med 1 januari 2020.

Följande gäller för svenska företagare och säljare av varor till Norge:

 

  1. Nya regler för import av livsmedel införs från och med 1 januari 2020

För mat och dryck tas 350-kronorsgränsen bort fr.o.m. den 1 januari 2020 samt att avgifter och tull ska beräknas och betalas vid gränspassage.

 

  1. Nya regler för övriga varukategorier planeras fr.o.m. 1 april 2020

För övriga varukategorier tas 350-kronorsgränsen också bort. Istället införs en förenklad registrerings- och rapporteringsordning som planeras att gälla fr.o.m. den 1 april 2020. Förordningen innebär att ansvaret att beräkna och betala moms läggs på den svenska (utländska) säljaren och gäller för varuvärden upp till 3000 NOK. För konsumenten innebär det att momsen är inkluderad vid köptillfället. Som förenkling slipper säljaren att förhålla sig till norskt regelverk för tull och särskilda avgifter. Livsmedel (mat och dryck), alkohol, tobak och restriktionsbelagda varor hålls dock utanför den nya förordningen.

 

Läs mer här:

https://www.skatteetaten.no/presse/nyhetsrommet/350-kronersgrensen-avvikles/

https://www.statsbudsjettet.no/Statsbudsjettet-2020/Satsinger/?pid=93107#hopp

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: fmzCRm (motverkar spam)
Inga kommentarer