Fraktfritt alternativ      Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Guide om E-cigaretter

I det här inlägget så kommer du få all information du behöver för att komma igång med vejping, du kommer få grundlig & saklig information om e-cigaretter och e-juice, från att hur du byter coils och alla termer som finns inom e-cigarett branschen.

Det har varit mycket prat i media huruvida e-cigaretter är säkra att använda eller inte, och som man har sett så har en del olyckliga incidenter inträffat i utlandet, inspirerad av dom olyckliga incidenterna så kände vi på cigge att människor behöver få information om e-cigaretter, därefter så kommer den här ultimata e-cigg guiden så att du som vejpare ska få så mycket information som möjligt för att förbättra ditt vejpade.

Alla är vi nya någon gång och om du vill lära dig mer om e-cigaretter och e-juice så kommer du här nedanför få den ultimata e-cigg guiden om hur du behandlar din e-cigarett & även hur du behandlar ditt batteri på det säkraste sättet och mycket mer!

E-cigarettens basdelar

Basdelar på en e-cigarett

Det finns många olika enheter på en e-cigarett och det är värt att veta vad alla enheter medför. I en e-cigarett så finns det enheter som jobbar tillsammans för producera ånga.

Batteri (mod) – Enheten som driver strömmen

E-cigg mod

Batteriet som även kallas för mod är enheten som du håller i handen så att säga, modden är den enhet som driver ström till ”tanken” som vi kommer till senare i inlägget. Det finns olika versioner utav mods, en del mods behöver externa batterier för att kunna driva strömmen, det finns även inbyggda batterier i mods som driver strömmen, dom här modsen brukar ha en lägre batteritid än mods som använder sig utav externa batterier, mods med inbyggda batterier laddas med hjälp utav en USB-kabel medan externa batterier oftast brukas ladda via en extern laddare för att säkerställa en jämn laddning.

Om man använder sig utav en USB-kabel för att ladda externa batterier så brukar batterierna oftast laddas olika och det här kan ha konsekvenser för din mod. Vi rekommenderar starkt att du använder dig av en extern laddare till dina batterier för att dina batterier ska få den längsta livstiden som möjligt.

Det finns en term som kallas för ”gifta batterier”, vad det innebär är att om du har handlat två stycken batterier och installerar dom i din mod så är dom här batterierna ”gifta”. När man har två stycken gifta batterier och du byter ut ett av dom så kommer din mod inte kunna driva den mest effektiva strömmen som den bör kunna göra, därför rekommenderar vi att om du ska byta ut dina batterier mot nya så köp två stycken istället för att byta ut ett av batterierna.

Tank – Vätskebehållaren i din e-cigarett

E-cigg tank

Det finns flera olika storlekar på vätskebehållare och det beror på vilken e-cigarett du har. Du kan exempelvis köpa ett större glas och installera i din vätskebehållare för större juicekapacitet. Det är många vejpare som föredrar att ha ett större glas installerat på sin tank för att slippa att fylla på med e-juice hela tiden. Det finns även här vissa e-cigaretter som har ett inbyggt tanksystem, med dom här e-cigaretterna så kan du inte bruka ett större glas, det finns dock möjlighet att köpa ett ersättningsglas separat om ditt nuvarande glas har gått sönder.

Det är tankens uppgift att ”förånga” e-juicen i vätskebehållaren, tanken får ström genom en 510 strömledare som sitter i förslutningen mellan modden och tanken. Tanken samarbetar med modden och en förbrännare som sitter inuti tanken, du får mer information om förbrännare nedanför.

Vätskebehållarna på e-cigaretterna har oftast ett luftflöde som du brukar kunna justera, det är du själv som användare som själv får bestämma luftflödet, det här är speciellt på MTL (Mun till Lunga) tankar viktigt, MTL-tankar framför en autentisk känsla av att röka vanliga cigaretter och rekommenderas till vejpare som nyligen har slutat röka vanliga cigaretter då MTL-tankar ger det där ”suget” du upplever utav cigaretter.

Det är viktigt att underhålla sin vätskebehållare med regelbundna rengöringar för att säkerställa den bästa smakupplevelsen, om du byter smak på e-juicen och den gamla smaken sitter kvar i tanken så kan smaken vara missledande och inte levererar sin fulla potential och du kanske inte tycker om den nya e-juicen.

Coils – Enheten som förångar e-juicen

E-cigg coil


Coilen även kallad förbrännare är den enhet som förångar e-juicen i vätskebehållaren. Om du är en ny vejpare så kan det kännas som en djungel när man pratar om coils, men det är lätt att förstå sig på bara man ger det tid. Coilen som sitter i vätskebehållaren innehåller olika trådar som värms upp när du trycker på fire-knappen på din e-cigarett, med hjälp av bomull som sitter inuti coilen så förångas e-juicen som sitter i bomullen och ger ifrån sig ett moln utav smaksatt ånga.

Bomullen i coilen har en uppsugningsförmåga och suger upp e-juicen från vätskebehållaren, det är väldigt viktigt att inte påbörja din vejping direkt efter att du har installerat en ny coil i din tank då man måste ge bomullen en chans att suga upp så mycket e-juice som möjligt, det rekommenderas att vänta ungefär 10-15minuter efter att du har satt i en ny coil och hällt i e-juice i din vätskebehållare.

Bomullen i coilen kan lätt brännas om man inte ”primar” coilen innan användning. ”Prime” är termen för att fukta bomullen i coilen innan du använder e-cigaretten, allt för att inte bränna bomullen. Om bomullen olyckligtvis bränns så kommer du få en bränd smak i munnen och du ska undvika detta till varje pris då om i det fallet att bomullen är bränt så kommer ångan vara direkt farlig!

En coil varar inte för evigt och en coils livslängd varierar på hur mycket du puffar på din e-cigarett, vanligtvis rekommenderar vi att du byter ut din coil efter 2 veckor eller om du känner en kraftig reducering av smakproduktion. Vi kan även rekommendera att du håller din vätskebehållare till 90% fylld då coilen i vätskebehållaren bara älskar att bada i smakrik e-juice och din coil kommer få en längre livslängd på grund av det.

Att byta coil på en e-cigarett kan verka komplicerat om du är ny med e-cigaretter, men här kommer du få generell information om hur du byter coil, det är oftast samma metod men det kan variera beroende på vilken e-cigarett du har.

För att byta coil så måste du skruva av basen på din tank för att få åtkomst till coilen, om du har e-juice kvar i din vätskebehållare så rekommenderas det att du häller ut e-juicen innan du fortsätter. När du har skruvat av basen är det dags att skruva av ditt glas på tanken, det brukar oftast sitta O-ringar som tätar, var noga med dessa då dessa är viktiga att sätta tillbaka på plats när du skruvar ihop allt igen, om du inte sätter tillbaka O-ringarna på plats så finns det hög risk att din vätskebehållare kommer läcka.

Det finns olika coils och olika metoder, en del coils kräver att du skruvar in coilen i en gänga, det finns också en smart ”Pull N Plug” metod som en del tankar har, med den här metoden så behöver du enbart skruva av tanken och sedan dra ut coilen och sedan plugga i den nya, med den här metoden så behöver du inte skruva i coilen.

Drip tips – munstycket på din e-cigarett

E-cigg drip tips

Munstycket eller drip tips som det fint kallas är enheten som du suger på för att förånga e-juicen. Det finns 100-tals olika versioner utav drip tips men dom mest kända termerna när man pratar om drip tips är deras gängor, det finns två vanliga drip tips-gängor och det är 510-gänga och 810-gänga. En 510-gänga är den mest vanliga drip tippen och är mindre än en 810-gänga, dom här munstyckena ger en vanlig vejp-upplevelse medan en 810 Drip tip har ett större intag vilket resulterar i att den tillåter större intag utav ånga. Det är en smaksak och man får testa sig fram vilket passar en själv bäst, vi rekommenderar dock att du som ny vejpare börjar med en 510 Drip tip.

Det finns massvis med olika färger och former på Drip tips och olika material, dom mest avancerade drip tipsen har egenskapen att dom avleder värme då dom är skapade av högkvalitativt material, vi kan rekommendera dessa drip tips till vejpare som har intensiva vejp-sessioner.

När man pratar om kvalité på drip tips så kan du hålla utkik efter några grejer själv om du är på jakt efter en ny drip tip. En bra Drip tip har två stycken eller fler o-ringar som försluter munstycket i vätskebehållaren. Ju mer o-ringar en drip tip har desto bättre kommer den att vara försluten, om du t.ex. köper en drip tip som har en o-ring så finns det risk att den ramlar av väldigt lätt. Det finns även bra drip tips med anti-spitback spiraler, dessa spiraler sitter inuti drip tippen och motverkar att din vätskebehållare spottar upp e-juice genom drip tippen och resulterar att du får e-juice i munnen, om det någon gång skulle hända så skölj munnen med vatten.

Vilka e-cigaretter finns det?

E-cigg olika modeller

Det finns olika e-cigaretter med olika storlekar och modeller, men det finns kända termer som igenkänner dom och skapar en uppfattning till läsaren. Vi kommer lista tre stycken kända termer på e-cigaretter som kommer få dig att skapa en uppfattning om dom olika modellerna på e-cigaretterna som finns på marknaden.

Box mods

Box mods

Box mods är robusta e-cigaretter som påminner om en box, därav namnet ”Box Mods”. Box mods brukar vara kraftiga e-cigaretter som kan leverera mer effekt då det brukar sitta ett större chip i dom som kan hantera mer watt och därefter mer ånga. Det finns olika storlekar på box modsen som kan variera från liten till stor och som ligger olika i handen.

Dom senaste tillverkade box modsen med den senaste teknologin har en ergonomisk design som är skapad för att ge användaren en bekväm premiumkänsla. Box modsen ligger bekvämt i handen och du kommer vanligtvis inte ha något problem med att nå fire-knappen med dina fingrar.

Vape pens – Pennformade e-cigaretter

E-cigaretter som är formade som en penna kallas för vape pens och efterliknar en penna. Dom här e-cigaretterna är mindre i storlek än box mods men brukar vara längre, vape pens brukar leverera mindre effekt än om man skulle jämföra dom med boxmods. Vape pens har dock en fördel som box mods inte har och det är att vape pens enkelt kan läggas ner i din ficka när du är på resande fot och inte brukar din e-cigarett mer.

Även om vape pens levererar mindre effekt så är dom väldigt attraktiva bland vejpare runt om i världen, vape pens är enklare e-cigaretter där alla system är inbakta i ett vad som kallas för AIO (All in One). Med ett inbyggt tank-system så är metoden att vejpa väldigt bekväm och behöver ingen större erfarenhet för att förstå sig på e-cigaretten. Du brukar vanligtvis inte kunna justera watten själv utan upplevelsen drivs enbart på hur mycket batteri du har kvar i din e-cigarett, ju mer batteri vape pennan har desto bättre effekt kommer du att uppleva.

Cig-A-Like – E-cigaretter som ser ut som cigaretter

Cig-A-like


Sedan har vi den mest äldsta modellen av e-cigaretter. Den här formen utav e-cigarett liknar en vanlig cigarett till utseendet men fungerar inte likadant, den här typen av e-cigarett brukar ge ifrån sig en låg effekt men påminner om att röka en vanlig cigarett då både utseendet och känslan kan speglas från vanliga cigaretter.

Cig A likes är inte lika populära idag som dom har varit för några år sedan, varför dom inte längre är så populära är att tekniken har gått framåt och användare utav cigaretter som vill sluta röka hellre brukar en vape penna än en Cig A Like då den ger mer effekt och tillfredsställer på ett bättre sätt.

Hur du rengör din e-cigarett på bästa sätt

Rinnande vatten


Det finns flera olika metoder när du ska rengöra din e-cigarett, varför vi rekommenderar att du regelbundet gör rent din e-cigarett är för att om du rengör din e-cigarett så kommer den kvarhålla sin höga kvalité och att du kan fortsätta puffa på den utan problem.

För att kvarhålla sin höga kvalité och för att ge dig den bästa vejp-upplevelsen så är det viktigt att du rengör dina e-cigg enheter. Du kan med enkelhet skruva lös alla delar i din vätskebehållare för rengöring. När du har tagit lös alla delar så kan du spola varmt vatten på alla delar i tanken, notera att du inte kan rengöra coilen.

Om du vill göra din e-cigarett extra ren så kan du använda dig utav en topps för att komma åt alla svåråtkomna delar i din tank, se till att gnugga ordentligt. När du har spolat rent dina e-cigg delar så är det viktigt att du genast torkar delarna med antingen en handduk eller vanligt papper, efter att du har torkat dom så kan du även låta delarna lufttorka för att säkerställa att dom är helt torra innan användning.

Batterihantering – hur du gör det på bästa sätt

18650 batterier

När du ska hantera dina externa batterier så är det viktigt att du är försiktig och hanterar på dom på det bästa sättet, du kommer nedanför få en lista på saker du kan göra för att förbättra säkerheten runt dina batterier.

Batteri case – för att skydda ditt batteri

När du vill förvara dina gamla batterier eller om du enbart behöver stoppa undan dom för en stund så rekommenderar vi starkt att du förvarar dina batterier i ett batteri case. Det här lilla plastfodralet kommer förvara ditt batteri på ett säkert sätt.

Batteri wrap – Skyddet som sitter runt ditt batteri

batteri wraps

Om du tar en titt på ditt externa batteri så kommer du märka att det sitter plast runt batteriet, det här skyddet är väldigt viktigt att det är intakt och att det inte har några skador, om det har ytliga skador så rekommenderar vi starkt att du antingen byter ut ditt batteri eller köper ett nytt batteri wrap, du kan enkelt med en hårtork klistra på ett nytt batteri wrap.

Ett batteri wrap är inte dyrt alls och det är väldigt viktigt att du använder ett batteri wrap på ditt externa batteri, om du inte gör det så har ditt batteri direkt kontakt och kan antingen kortslutas eller i värsta fall ventilera.

Undvik att ditt batteri kommer i kontakt med andra föremål

Det är väldigt viktigt att ditt batteri inte kommer i kontakt med andra föremål, i synnerhet inte metall, om ditt batteri råkar komma i kontakt med metall så kan det kortslutas och gå sönder. Om du ska frakta ditt batteri så rekommenderas det starkt att du använder dig antingen av ett batteri case eller ett batteri silicone-case för att skydda ditt batteri att komma i kontakt med andra föremål som kan skada batteriet.

Köp inte billiga låg kvalitets batterier

Vi rekommenderar starkt att du inte köper batterier från skumma sidor enbart för att dom är billiga, då är det bättre att du lägger någon extra krona på att köpa batterier från kända återförsäljare som enbart säljer högkvalitativa batterier som är skapta för e-cigaretter.

Lista på saker du inte ska göra med ditt externa batteri

Bära batteriet löst i fickan
• Låta batteriet komma i kontakt med metall-föremål
• Ladda batteriet i en extern laddare som inte är till för att ladda den typen av batteri
• Utsätta batteriet för hög värme
• Modifiera ditt batteri

Det är väldigt viktigt att du hanterar ditt batteri på ett säkert sätt, om du inte hanterar ditt batteri på bästa sätt så kan allvarliga olyckor inträffa.

Laddning via USB-intaget

På en del mods så finns det möjlighet att ladda via USB-intaget med hjälp av en kabel som medföljer i paketet, vi rekommenderar att du inte laddar via USB-intaget utan istället laddar dina externa batterier med en extern laddare. Om du ofta laddar via USB-intaget så finns det risk att din e-cigarett kan gå sönder, var dock inte rädd att ladda via USB-intaget om du inte har möjlighet att bruka en extern laddare.

RDA, RTA, GTA? Vad är det?

Det finns ett flertal olika tankar med olika egenskaper och funktioner, precis som tidigare nämnt att det finns olika e-cigaretter så finns det olika tankar. Du kanske har stött på dessa benämningar på när du har skrollat runt på olika e-cigarett sidor. Du kommer här få grundlig information om vad RDA, RTA och GTA är för något. Dessa termer handlar om en avancerad tank med olika byggtekniker som möjliggör en annan form utav vejping.

RDA – Rebuildable Dripping Atomizer

RDA byggdeck


En RDA-tank står för Rebuildable Dripping Atomizer och är en avancerad tank som är perfekt till vejpare som gillar teknik och att bygga egna coils, du kommer längre ner i inlägget få mer information om vad du ska tänka på när du bygger egna coils m.m. Åter till RDA-tankar så är det ett roligt och innovativt sätt att vejpa på, en RDA-tank ger ifrån mer ånga & smakproduktion än en vanlig traditionell tank.

En RDA-tank har dock ingen riktig vätskebehållare utan du ”drippar” e-juicen direkt på coilen & bomullen. Det kan verka väldigt avancerat och komplicerat men om du ger det lite tålamod så är RDA-tekniken en fantastisk kul gren i vejpandet när du väl har fått häng på det.

Med RDA-tankar så kan du bygga egna coils eller köpa färdiggjorda coils, du behöver dock installera dom själv i byggdecket i RDA-tanken med specialtillverkad bomull som suger upp e-juicen och förångas när du firar din mod.

RTA – Rebuildable Tank Atomizer

En RTA-tank är i princip som en RDA-tank fast det är ett slutet tank-system. Du bygger dina egna coils från grunden och sedan fyller på vätskebehållaren, storleken på RTA-tankarna kan variera beroende på glas storlek. Nedanför kan du se en omfattande bild på hur en RTA-tank ser ut.

RTA byggdeck

Vad är GTA?

GTA deck


GTA är väldigt likt en RTA-tank men det som skiljer sig är att tank systemet inte sitter i botten utav vätskebehållaren utan i mitten med veckar som sträcker sig ner till tankens botten för att suga upp e-juice.

Både RTA och RDA-tankar är ett innovativt och ett väldigt roligt sätt att upptäcka nya sätt att vejpa på, det är både grymt roligt och intressant men kan även vara tålamodskrävande då det innebär en massa teknik.

Vad du ska tänka på när du skapar dina egna coils till RDA/RTA

verktygskit

Det finns en hel del olika verktygskit som du kan köpa till när du ska bygga och hålla på med dina coils, i verktygskitten medföljer det alla verktyg som du behöver för att komma igång med bygget.

Använder du en reglerad mod är rekommendationen ~ 0.2ohm och uppåt beroende på om du vejpar DL eller MTL.

Använder du en mekanisk mod är ~0.15ohm en bra startpunkt, vi rekommenderar inte någon att stressa sina batterier med lägre ohm.

Att börja med helt vanlig rundtråd och en coil-jig är en bra startpunkt också, du kan börja med 24g Kanthal A1 eller 24g Ni80 tråd. Du kan snurra tråden med hjälp av en coil-jig runt 3mm (Innerdiameter), ju fler varv du snurrar din tråd desto högre ohm (resistans) får du.

Det finns jättebra verktyg på nätet som hjälper dig om du vill börja använda andra trådar än vanlig rundtråd, t.ex. Clapton, Fused Clapton, Prebuilt Aliens m.m.

Vi kan rekommendera att använda Wire Wizard av Steam-engine, där fyller du i det som står på rullen med tråd som du har köpt, dvs materialet tråden har och vilka trådar den består av, kom ihåg att allt är räknat på ett stycke coil, så ska du använda ”dual coil” ska du dividera ohmen (resistansen) som verktyget visar, ohm kan skilja sig från den uträknade innan du har pulserat in den och coilen glöder inifrån och ut.

När du ska placera dina coils i din RTA/RDA-tank så är det viktigt att det bara är ”benen” från coilsen som är i posthålen, coilen får inte nudda posterna eller kammaren / capen.

Att veka dina coils med bomull

Bomull för att veka coils

Att veka sina coils med bomull är viktigt, och ju bättre du vekar din bomull desto bättre vejp-upplevelse kommer du att få. När du wickar även kallat vekat din coil rekommenderar vi att du använder dig utav Cotton Bacon, ta ut bomullen och ta en bit med så mycket du tror att du behöver, ta tag i mitten på bomullen och dra isår så får du 2st likadana bitar, dem innersta bitarna ”twistar” du ihop och för igenom coilen så du har lika mycket bomull på vardera sida. Klipp sedan av lika mycket på båda sidorna, ta sedan en pincett och för ner bomullen i din RDA / RTA-tank.

Nedanför så är en videoguide på hur du vekar din bomull i din tank

V

Det kan finnas många frågor kring e-vätska och nedanför kommer du få information om vad en e-vätska innehåller och mycket mer.

E-juice, E-vätska – Vad heter det egentligen?

Det finns många termer och böjelser när man pratar om vätskan som man ångar i en elektronisk cigarett. Med mest kända termerna är E-vätska och E-juice, man får själv bestämma vilken term man själv tycker klingar bäst på tungan.

Nedanför så kommer du få grundlig information om e-juice, vad en e-juice innehåller och vad vi rekommenderar till nya vejpare.

E-juice

När man är ny som vejpare så kan det kännas som en djungel när man försöker sätta sig in i det, om man försöker förstå sig på alla termer på e-cigg så kommer du här nedanför få några nya saker att tänka på.

Vad är E-vätska?

E-vätska kan upplevas som en seg flytande vätska som innehåller ingredienser och i vissa fall nikotin. Om E-vätskan innehåller mycket vegetabiliskt glycerin så kan vätskan uppfattas som ännu segare, men mer om VG och PG senare. Det är e-vätskan som förångas inuti din vätskebehållare med hjälp utav coilen, det är coilens stora uppgift att förånga e-vätskan och det rekommenderas att ha en stark coil om du vill vejpa på en e-vätska som innehåller mycket VG, man kan tänka sig att ju mer VG en e-vätska har desto starkare coil behöver du.

Men vad är Vegetabiliskt glycerin?

Vegetabiliskt glycerin kan låta otäckt, men det är faktiskt en väldigt vanlig produkt som förekommer i produkter som t.ex. handkräm, bakverk, livsmedel, tandkräm, matprodukter och många fler. Vegetabiliskt glycerin förkortas som (VG) och vad det vegetabiliska glycerinet gör i e-vätskan är att framhäva en mer söt smak och minskar ”rivet” i halsen, man kan även säga att det vegetabiliska glycerinet framhäver större ångproduktion.

Om du tänker på att blanda din egna e-vätska så kan vi tipsa dig om att det vegetabiliska glycerinet kan göra så att dina smaker i din ny blandade e-vätska tar längre tid att få fram, vanligtvis så tar det 1-2 veckor för att den rätta smaken ska framkomma.

Är det bara VG i en e-vätska?

Svaret är nej, det vegetabiliska glycerinet blandas ihop med ingrediensen propylen glykol som har förkortningen (PG). Detta ämne kan även låta otäckt men det är också även en produkt som finns i vanliga läkemedel & livsmedelstillsatser.

Propylen glykol är den ingrediens i e-vätskan som tar fram smaken på ett bättre sätt och skapar ett ”riv” i halsen, om man tidigare har varit en cigarett-rökare och önskar det där ”rivet” i halsen så rekommenderar vi att du köper en e-vätska som innehåller mycket PG.

PG tar upp vatten i kroppen vilket kan leda till irritation i halsen eller kroppen, om du är allergisk mot PG så rekommenderar vi starkt att du vejpar en e-vätska utan PG.

Vi rekommenderar även att du som vejpare dricker mycket vatten när du vejpar då ingredienserna kan göra så att du känner dig uttorkad, speciellt i munnen.

Vilken VG/PG blandning är bäst?

När man pratar om VG/PG blandningar så är smaken olika för alla, man får testa sig fram och känna efter vilken VG/PG blandning som passar en själv bäst, dock så har vi några rekommendationer:

VG70 / PG30 blandning

En blandning på VG70 och PG30 är en bra blandning att börja med om du tidigare inte vejpat, den här blandningen skulle vi säga är den mest normala och mest skonsamma blandningen för dig som är ny. Det kan kännas överväldigande om du som nu vejpare puffar på en VG/PG blandning som innehåller mycket PG då det kan skapa irritation i halsen.

VG50 / PG50 – till dig som har varit rökare

Med en blandning på VG50 & PG50 så kan vi rekommendera den här blandningen till dig som tidigare varit rökare, den här blandningen framhäver ”rivet” i halsen du får av att röka en vanlig cigarett, därav vi rekommenderar den här blandningen till dig som söker något starkare. Problemet som uppstår om du som pensionerad rökare puffar på en 70/30 blandning är att du kanske inte känner dig ”nöjd” och till slut tröttnar på vejpingen, därför rekommenderar vi att du går på en ”starkare” blandning.

Om du inte känner dig nöjd med någon av blandningarna så kan du testa att höja nikotinstyrkan på din e-vätska då du kommer få en starkare vejp-upplevelse.

Nikotinet i din e-vätska

Det finns olika nikotinstyrkor du kan välja till din e-vätska, det är färdigblandade e-vätskor som innehåller nikotin, det finns nikotinstyrkor som 3mg, 6mg, 12mg och 18mg, du får själv välja här vad som passar bäst, vi rekommenderar dock om du tidigare varit en storrökare att du börjar med 12mg och sedan gradvis går neråt i nikotintrappan om du har som mål att bli nikotinfri, om du tycker 12mg är för mycket så kan du börja med 6mg. Har du varit en lättare rökare så är 6mg eller 3mg ett lämpligt val.

Shortfills – E-vätskor utan nikotin

Sedan finns det e-vätskor som kallas för shortfills, dessa vätskor är e-vätskor utan nikotin men har utrymme för att addera nikotin i, shortfills brukar komma i en 60ml flaska men är enbart fyllt till 50ml för att det ska finnas utrymme för dig som vejpare att själv addera nikotin. Du som vejpare har möjlighet att köpa nikotin i en 10ml flaska och sedan hälla i den i din shortfill e-vätska, den här metoden kallas för Shake N Vape och har blivit mycket populär på senaste tiden då återförsäljare är förbjudna att sälja e-vätskor över 10ml som innehåller nikotin, den här metoden tillåter dig att köpa en större mängd e-vätska med nikotin.

Nicshots – Hur blandar jag?

Hur man blandar nicshot

Shake N Vape metoden är väldigt simpel, du behöver enbart hälla i nicshotten i din shortfill flaska och skaka runt den, sedan är det bara att vejpa på som vanligt, vi har skapat en videoguide på hur du blandar en 50ml shortfill flaska till en 60ml 3mg e-vätska.

Smaksatt E-vätska

Smaksatt e-juice

Det finns hundratals olika e-vätskor med olika smaker, du kan hitta dina favorit smaker till din e-vätska, t.ex. om du gillar dessert, godis eller fruktsmak så finns det massvis med fantastiska e-vätskor!

Vi rekommenderar starkt att du håller din vätskebehållare rengjord, speciellt om du byter smak på din e-vätska. Om du inte rengör din vätskebehållare när du byter smak så kan du få en missledande smak på den nya e-vätskan och du kanske inte alls tycker om den, det är nämligen ett vanligt fenomen att om man inte har en rengjord vätskebehållare så kan du få en felaktig smak upplevelse.

E-vätska av kvalité

När du ska köpa e-vätska så rekommenderar vi starkt att du köper e-vätska utav kvalité, det är värt att lägga nån extra krona på e-vätska för att säkerställa att du köper e-vätska av hög kvalité.

Om du är ny som vejpare så kommer en e-vätska av hög kvalité göra hela upplevelsen för dig, om du köper en e-vätska av sämre kvalité så kan din vejp-upplevelse bli dålig och du kanske känner att det inte är något för dig. Likaså som vi rekommenderar att du köper e-cigg batterier från kända återförsäljare så gäller det samma för e-vätska.

vätska av kvalité

Att blanda sin egen e-vätska

Att blanda sin egen e-vätska är ett roligt sätt att själv hitta på din egen favoritsmak, precis som matlagning så finns det inga regler på vad du kan blanda, du kan själv mixtra och se hur hallon och tobak smakar, det finns ingenting som stoppar dig och du kan använda din fantasi på ett kreativt sätt. Det finns dock några saker du ska tänka på när du blandar din egen e-vätska.

Vad behöver jag för att blanda min egen e-vätska?

Det finns några saker du måste ha för att skapa din egen e-vätska. För att börja blanda din egen e-vätska så behöver du basingredienser, du behöver ha basvätska, det finns flera olika färdigblandade basvätskor med olika VG/PG blandningar så att du som vejpare kan variera ditt vejpande. När du bestämt dig för vilken basvätska du vill ha så kommer du behöva aromer och det är här det roliga kommer.

Det finns flera hundratals olika aromer till dig som vill blanda din egen e-vätska, du kan välja själv hur din e-vätska ska smaka, när du bestämt vilken basvätska och aromer du vill ha så är det dags att ta en titt på blandningstillbehör som underlättar något enormt för dig som ska blanda din egna e-vätska.

Blandningstillbehör för att blanda din egen e-vätska

Det finns en del olika blandningstillbehör som du kan köpa till när du ska blanda din egna e-vätska, du kan finna olika doseringssprutor som hjälper till att skräddarsy din blandning, det finns olika doseringssprutor som 1ml, 3ml, 5ml och 10ml, du får själv bestämma vilken spruta som är bäst för ditt blandande.

Tomflaskor finns också i olika storlekar, med tomflaskor så kan du hälla i den färdiga e-vätskan i och ställa dom för lagring.

Vanligtvis så måste du låta e-vätskan som du nyligen blandat stå för lagring för att e-vätskan ska dra åt sig alla aromer som du har blandat, om du har blandat en e-vätska med mycket VG så rekommenderas det att du lagrar e-vätskan minst 1-2 veckor innan du börjar vejpa på den.

Vejping är ett alternativ till tobakscigaretter, försöker du sluta röka så är e-cigaretter ett mycket effektivt sätt att sluta röka, vejpingen är mycket billigare än tobakscigaretter och upp till 95% hälsosammare, vi kan inte hävda att det är hälsosamt med e-cigaretter men det är fortfarande en förbättring och ett hjälpmedel att sluta röka cigaretter.

Vi hoppas att den här e-cigarett guiden har svarat på dina frågor, och har du flera frågor så kan du kontakta oss på support@cigge.se. Vi finns här för dig och hjälper dig gärna!