Fri frakt         1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Ny moms för nikotinfritt snus

Skatteverket har nyligen publicerat ett ställningstagande om att tobaks- och nikotinfritt snus inte ska anses utgöra livsmedel. Skattesatsen för moms på tobaks- och nikotinfritt snus uppgår därför till 25 procent från 12 procent, enligt Skatteverket. Tillämpningen skedde 1 juli 2019. Detta betyder att priserna på nikotinfritt snus kommer att höjas.

Skatteverket har den 28 maj 2019 publicerat ett ställningstagande om att snus som varken innehåller tobak eller nikotin inte anses utgöra livsmedel. För dessa produkter gäller därför att moms ska tas ut med 25 procent (och inte med den reducerade skattesatsen om tolv procent som gäller för livsmedel).

Skatteverket uttalar att snus är en produkt som är avsedd att stoppas in under läppen för att sedan spottas ut igen. De nikotinfria snusprodukterna innehåller mestadels fyllnadsmedel, växtfibrer, aromer samt sötningsmedel och är oftast utformade på samma sätt som tobaksprodukten snus avseende förpackningens utseende samt portionspåsarnas storlek.

För att en produkt ska anses vara livsmedel ska produkten ifråga vara avsedd att, eller rimligen kunna förväntas, förtäras av människor enligt artikel 2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002. Skatteverket anger i sitt ställningstagande att detta bör tolkas som att det omfattar produkter som är avsedda att stoppas i munnen för att drickas eller ätas, det vill säga för att sväljas. Eftersom snus inte är avsett att sväljas kan det därmed inte anses utgöra livsmedel (även om dess ingredienser i sig kan utgöra livsmedel).

Vad anser du om det här beslutet? Ska nikotinfritt snus räknas som ett livsmedel? Gör din röst hörd!

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: QTdbCw (motverkar spam)
Inga kommentarer