Fri frakt     Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

När sänks priset på snus?

Vi som har följt med i tidningarna har sett att den sittande regeringen vill sänka skatten på snus. Men när trär detta i kraft och hur mycket? Läs mer nedanför!

Regeringen planerar att omvärdera skattesatserna på tobak och nikotin. Detta innebär en skattesänkning på snus och en skattehöjning för bland annat cigaretter och röktobak. Resultatet blir att en dosa snus kommer att bli cirka 3 kronor billigare, medan ett paket cigaretter kommer att kosta cirka 4 kronor mer.

I en tidigare omröstning beslutade riksdagen att tobaksskatten skulle höjas under åren 2023 och 2024. På grund av att inflationen varit högre än de förväntade prognoserna kommer skattehöjningen för 2024 att bli mindre än planerat. Normalt justeras skatten uppåt med inflationen, men om man ändrar skatten vid årsskiftet görs ingen sådan justering. På grund av detta menar regeringen att skatten på de flesta tobaksprodukter, som cigaretter och röktobak, bör öka med ungefär 9 procent, vilket skulle höja priset på cigaretter med omkring 4 kronor. Högre skatter och priser på dessa produkter kan hjälpa till att minska rökningen.

När det gäller tobakssnus finns det dock anledningar att minska skatten. Snus är idag skattebelagt betydligt lägre än cigaretter och röktobak, då de sistnämnda anses vara större hälsorisker. Detta avstånd i skattetryck bör speglas ännu tydligare, och därför finns det argument för att sänka skatten på snus med omkring 20 procent, vilket skulle göra en dosa snus ungefär 3 kronor billigare.

När blir snuset billigare?

Förändringarna kommer inte att påverka skatten på nikotinfritt snus eller e-vätskor, eftersom dessa anses vara skattade på en passande nivå redan idag. Regeringen anser dock att det är motiverat att dessa skatter bör justeras upp med inflationen årligen, vilket redan är fallet för tobaksprodukter. Detta för att bibehålla en jämn balans mellan skatterna på tobak och nikotin över tiden.

De föreslagna skatteändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 november 2024, och regeringen planerar att lägga fram ett detaljerat förslag till riksdagen inom kort.

Du kan läsa mer på regeringens hemsida under denna länk

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ZyKGrp (motverkar spam)
Inga kommentarer