Fraktfritt alternativ      Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Framtiden för vape - var står vi idag?

Grundliga och stundtals heta debatter skedde under gårdagseftermiddagen i Bryssel. "Harm reduction är nyckeln" - slog tjeckiens utsände Jindřich Vobořil fast i ett dundrande tal på plats i parlamentet under tisdagen.

Förbuden och moralpredikningarna haglar runt oss vejpare. Det påstås i vissa forum att varken du eller jag har fått hjälp att sluta röka med hjälp av vaping. Vi kan väl låta det vara osagt hur det egentligen står till i den frågan, det kan lätt bli utjatat och långrandigt. En sak är dock säker, vi vejpare får verkligen slåss för våran sak och för att få behålla våra e-vätskor & vejp-produkter. 

Vi satt givetvis bänkade för att ta del av debatten.

Igår onsdag 12/10 var det debatt i bryssel angående nikotinprodukter, dess skadeverkningar och framtid. Frågorna som behandlades är om utrymmet för "harm-reduction"-tänket kan finnas med i EU's framtida nya direktiv angående nikotinprodukter. Hur ska vi se på tobaksfritt snus? Hur ska vi reglera vape / e-cigg i framtiden? Kan vi nå harmoniserade lagar inom EU som kan hjälpa dig som rökare / ex-rökare att få fortsätta vara rökfri eller ta första steget. Någon som var mycket aktiv under debatten var Tjeckiens samordnare, Jindřich Vobořil, som argumenterade för vejpens framtid. "Om det nya europeiska direktivet om tobaksprodukter (Tpd) inte tar hänsyn till minskningen av skadorna från rökning, kommer det att orsaka många människors död utan någon egentlig anledning."

Sveriges representant Sara Skyttedal (KD), hoppas och argumenterar för skademinskning med hjälp av vape produkter. Enligt parlamentarikern är det stora problemet att lagstiftaren har valt att bekämpa missbruk, snarare än att bekämpa cancer och sjukdomar till följd av tobaksbruk. "Att ändra mönstret för nikotinkonsumtion skulle vara en enorm vinst för folkhälsan".

Elektroniska cigaretter och andra alternativa produkter kan göra just det, så länge som lagstiftaren tar bort ideologins skygglappar. Vi ser en minskning av tobaksrökning i princip hela världen och nya betydligt mindre skadliga produkter har tagit plats. Detta skapar såklart oro i tobaksjättarna som gör det dom kan för att behålla sina ekonomiska intressen. Förhoppningsvis kan framtiden förändra både dom och deras verksamheter och den allmänna synen på vejping.

Jindřich, som från start hade tydliga argument "Beroende - förklarade han - dödar inte och nikotin är inte farligare än koffein. Det är förbränning som dödar" , menade Jindřich och fortsatte " "Om vi ​​verkligen måste ha europeisk lagstiftning - avslutade Vobořil - måste detta främja alla alternativ till rökning (e-cigaretter, snus,) som det främsta sättet att hjälpa rökare, Harm reduction - förklarade han - är nyckeln". Jindřich hymlade dock inte med problematiken som finns runt detta. Enskilda, stora länders ekonomiska intressen väger tungt i frågorna runt tobak. Man vill självklart bevaka sina ekonomiska intressen.

Vad är då vapens framtid?

Efter debatten är vi försiktigt positiva. Det finns starka krafter på sidan som är FÖR vejping. Men det finns också stora motståndare som drivs av ekonomiska intressen. Vi tror att framtiden, forskningen och vetenskapen kommer visa att vi har tagit rätt ställning i frågan. Att det är möjligt att skademinimera. Att totala förbud är direkt skadligt. Vi är positiva till att det debatteras och förhoppningsvis kommer beslut tas på evidens.

Fram tills dess så fortsätter vi framåt!

/happy vejping, dina vänner på cigge

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: hrSTvG (motverkar spam)
Inga kommentarer