Fraktfritt alternativ      Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

E-cigarettens komponenter - Tankar Del 1

Det kan vara krångligt att förstå sig på alla delar i en e-cigarett och alla dess komponenter som finns. Vi tänker därför gå igenom alla e-cigarettens delar och djupgående förklara vad varje del är, och hur dom fungerar. Förhoppningsvis kan du gå tillbaka till dessa guider i framtiden om du undrar något. Först ut i serien är tankar & pods.

Lets go!

Vad är en tank?

En tank inom vapingvärlden är en viktig komponent i de flesta elektroniska cigaretter eller vaping-enheter. Den fungerar som en behållare för e-juice och innehåller också den coil (spole) som värmer upp e-juicen för att producera ånga. Tanks kan variera i design, kapacitet och funktionalitet, men de utför alla samma grundläggande uppgift.

Tankens delar - Vilka delar finns i en tank?

 • Behållare: Detta är den genomskinliga delen av tanken där e-juicen lagras. Den kan vara tillverkad av glas eller plast.

 • Coil (Spole): Belägen inuti tanken, den består av en tråd som är lindad, ofta omgivet av en veke, oftast gjord av bomull. När coilen värms upp av batteriet, omvandlas den absorberade e-juicen i veken till ånga. Här kan du välja mellan mesh och standard coil. Vi kommer att gå igenom det i avsnittet om coils längre fram i serien.

 • Munstycke (Drip Tip): Detta är den del där användaren inhalerar ångan. Drip tips kan ofta bytas ut för att anpassa draget eller bara för att ändra utseendet på enheten.

 • Luftflödeskontroll: Många tanks har en justerbar luftflödeskontroll, vilket ger användaren möjlighet att anpassa mängden luftintag vid varje drag, vilket påverkar mängden och temperaturen på ångan.

 • Påfyllningsmetod: En del tanks fylls på uppifrån (top-fill), medan andra kräver att du fyller från botten (bottom-fill). Top-fill-design har blivit populär på grund av sin bekvämlighet.

Typer av tankar - Vilka typer av tankar finns det?:

 • Pods: Dessa är de vanligaste och är ofta inkluderade i startpaket. De är enkla att använda och kräver sällan någon avancerad kunskap.

 • DTL Tankar: DTL tanks är designade för att ge stora moln av ånga och intensiva smaker, och de är populära bland erfarna vejpare.

 • MTL tankar: MTL tanks är designade för att efterlikna känslan av att röka en vanlig cigarett, vilket gör dem särskilt populära bland nybörjare och de som försöker sluta röka.

 • Sub-Ohm Tanks: Speciellt designade för sub-ohm-vaping (där coilen har ett motstånd på mindre än 1 ohm). De producerar större moln av ånga och kan ge intensivare smaker.

 • RTA (Rebuildable Tank Atomizer): Dessa tanks tillåter användaren att bygga sina egna coils. RTA kombinerar möjligheten att bygga egna coils med bekvämligheten av en e-juicebehållare.

 • RDTA (Rebuildable Dripping Tank Atomizer): En hybrid mellan en RDA (där du droppar e-juice direkt på coilen) och en RTA. De kombinerar funktionerna hos båda för en mer anpassningsbar upplevelse.


Vad är en MTL tank?

MTL står för "Mouth-to-Lung", vilket är en inhalationsteknik som liknar hur man drar på en traditionell cigarett. MTL tanks är designade för att efterlikna känslan av att röka en vanlig cigarett, vilket gör dem särskilt populära bland nybörjare och de som försöker sluta röka.

Hur fungerar MTL vaping?

 När du använder en MTL tank, tar du först in ångan i munnen, håller den där en kort stund och inhalerar sedan ner den i lungorna. Detta skiljer sig från direkt till lunga (DTL) vaping, där ångan inhaleras direkt ner i lungorna.


Egenskaper hos MTL tanks:

 • Snävare drag: MTL tanks har oftast ett snävare luftflöde jämfört med DTL tanks. Detta efterliknar draget från en traditionell cigarett.

 • Högre motstånd på coils: Coils designade för MTL vaping har oftast ett högre ohm-värde, vanligtvis över 1 ohm. Detta resulterar i mindre ånga och en mindre intensiv "throat hit".

 • Mindre ånga: Eftersom MTL tanks har ett snävare luftflöde och coils med högre motstånd, producerar de generellt mindre ånga jämfört med DTL tanks.

 • Mindre juice-förbrukning: På grund av mindre ånga per drag, tenderar MTL tanks att förbruka mindre e-juice än DTL tanks.

 • Lägre effekt: MTL tanks kräver oftast mindre effekt från ditt batteri, vilket kan förlänga batteriets livslängd mellan laddningar.

Varför välja en MTL tank? MTL vaping är föredraget av många eftersom det ger en känsla som är mycket nära den av traditionella cigaretter. Detta kan vara särskilt tilltalande för nybörjare eller dem som nyligen slutat röka. MTL vaping kan också vara mer diskret eftersom det producerar mindre ånga, vilket kan vara önskvärt i vissa situationer.

Slutsats: MTL tanks erbjuder en unik vapingupplevelse som efterliknar känslan av att röka en traditionell cigarett. Genom att ge ett snävare drag, en behaglig "throat hit" och mindre ångproduktion, möter MTL tanks behoven hos dem som föredrar denna inhalationsteknik. Oavsett om du är ny på vaping eller bara föredrar känslan av MTL, är det viktigt att välja rätt utrustning för dina behov.


Vad är RTA?

RTA står för Rebuildable Tank Atomizer. I grunden är det ett tank-system som tillåter användaren att bygga sina egna coils, istället för att förlita sig på förbyggda coils som du skulle hitta i pods. Det speciella med RTA:er är att de kombinerar fördelarna med RDA:er (Rebuildable Drip Atomizers) - möjligheten att skapa egna coils - med bekvämligheten av en tank som kan lagra e-juice, så att användaren inte behöver droppa juice manuellt med jämna mellanrum.

Struktur och Funktioner av RTA:

 • Byggdäck: Detta är den plats där användaren installerar sina coils. Det finns olika konstruktioner av byggdäck beroende på modellen av RTA, och vissa är lättare att bygga på än andra. Vissa RTA:er har plats för enkel-coil konstruktioner, medan andra har plats för dubbla eller till och med fyrkantiga konstruktioner.

 • Vätskekanaler: Dessa är de kanaler som för e-juice från tanken till vekarna som omger din coil. Rätt mängd vickning är avgörande för att säkerställa en konsekvent vätsketillförsel till coilen och för att undvika potentiella läckage eller torrbränning.

 • Luftflöde: De flesta RTA:er kommer med justerbart luftflöde. Detta låter användaren justera mängden luft som dras genom enheten när de tar ett bloss, vilket påverkar både smakintensiteten och mängden ånga som produceras.

Topp- eller Bottenfyllning: Många moderna RTA:er har en toppfyllningsdesign, vilket gör det enkelt att fylla på e-juice utan att behöva ta bort tanken från din mod. Äldre modeller kan dock kräva bottenfyllning.

Funktioner och fördelar med RTA:

Anpassningsbarhet: Med en RTA kan användaren skapa en personlig vaping-upplevelse genom att bygga sina egna coils, vilket möjliggör justeringar av motstånd och uppvärmningsyta.

 • Ekonomi: Efter den initiala investeringen i RTA och de nödvändiga materialen (som wire och bomull) kan det bli billigare över tid jämfört med att köpa färdiga coils.

 • Färsk smak: Eftersom användaren ofta byter bomull och rengör coilen, kan smaken hållas på topp.

 • Stor e-juice-kapacitet: Precis som vanliga tanksystem har RTA:er en behållare för e-juice, vilket ger användaren möjlighet att vejpa under längre tid utan att behöva fylla på.

Utmaningar med RTA:

 • Lärandekurva: Nybörjare kan tycka att det är svårt att bygga och vika ordentligt i början. Rätt byggande och vekning är avgörande för att förhindra läckage och säkerställa optimal prestanda.

 • Tidsåtgång: Att bygga egna coils och vika kan vara tidskrävande, särskilt för de som är nya på det.

 • Underhåll: Det kräver regelbunden rengöring och byte av material.

Hur fungerar en RTA? I huvudsak har en RTA en byggdäck där användaren kan fästa sina egna coils. Denna coil värms sedan upp för att omvandla e-juice till ånga. Runt detta byggdäck finns en tank som håller e-juice. När coilen värms upp, dras e-juice genom bomullsveken och in i coilen där den förångas.

Slutsats: RTA:er är ett utmärkt val för dem som vill ha full kontroll över sin vaping-upplevelse och är villiga att investera tid i att bygga och underhålla sina coils. Medan de kanske inte är det bästa valet för absoluta nybörjare, kan de som har lite erfarenhet och intresse för att dyka djupare in i vapingens värld verkligen uppskatta den anpassningsbarhet och kvalitet som RTA:er erbjuder.
rta-tank


Vad är en DTL tank?

DTL står för "Direct-to-Lung", vilket refererar till en inhalationsteknik där ångan inhaleras direkt ner i lungorna, snarare än att först samlas i munnen som med MTL (Mouth-to-Lung). DTL tanks är designade för att ge stora moln av ånga och intensiva smaker, och de är populära bland erfarna vejpare.

Hur fungerar DTL vaping? När du använder en DTL tank drar du direkt in ångan till dina lungor i ett enda, djupt andetag. Detta skapar oftast ett stort moln av ånga vid utandning.


Egenskaper hos DTL tanks:

 • Bredare luftflöde: DTL tanks har oftast ett bredare luftflöde, vilket möjliggör större ångproduktion och lättare inhalering direkt till lungorna.

 • Lägre motstånd på coils: Coils avsedda för DTL vaping har vanligtvis ett lägre ohm-värde, ofta under 1 ohm (kallas ofta "sub-ohm coils"). Detta ger en ökad ångproduktion och en intensivare smakupplevelse.

 • Större ångmoln: På grund av deras design och coils med lägre motstånd producerar DTL tanks mycket ånga.

 • Större juice-förbrukning: Med ökad ångproduktion förbrukar DTL tanks också mer e-juice jämfört med MTL tanks.

 • Högre effekt: DTL tanks kräver oftast högre watt-tal för att uppnå optimal prestanda, vilket innebär att de använder mer ström från ditt batteri.

Varför välja en DTL tank? DTL vaping är valt av många på grund av den intensiva smakupplevelsen och de stora ångmolnen. För dem som njuter av "cloud chasing" (en term i vaping-communityn som refererar till att skapa stora moln av ånga) är DTL tanks det självklara valet. DTL kan också ge en mjukare "throat hit" jämfört med MTL, beroende på e-juicens nikotinstyrka och PG/VG-förhållande.

Slutsats: DTL tanks erbjuder en kraftfull vapingupplevelse, optimerad för stora ångmoln och intensiva smaker. Medan de kan vara mer krävande när det gäller effekt och e-juice-förbrukning, väljer många erfarna vejpare DTL på grund av den unika och kraftfulla upplevelsen de erbjuder. Om du är ute efter kraftiga ångmoln och intensiva smaker, kan en DTL tank vara det rätta valet för dig.

vaporesso-itank
Vaporesso iTank är en riktig klassiker i kategorin DTL Tankar

Vad är en pod?

En pod består av en tank med en färdig installerad coil inuti.

En pod är alltså tanken i ett podsystem. Idag är det absolut vanligast att vejpa på ett podsystem. Våra startpaket är uteslutande podsystem. Det finurliga med podsystem är att när tanken (podden i detta fallet) är slut så fyller du bara på den med ny e-vätska. Du behöver dock byta ut din pod med jämna mellanrum, då coilen i den blir sliten med tiden.

Det finns också färdigfylla pods, så kallade prefilled pods. Dessa är färdigfylla med e-vätska och kastas efter användning.

Vad är en Prefilled Pod? En prefilled pod, eller förifylld pod, är en engångsenhet för e-cigaretter som levereras med förinstallerad e-juice. Den är specifikt designad för en viss enhet och kan inte fyllas på när vätskan är slut. Istället byts hela poden ut.

Fördelar med Pods (refillable pods):

 1. Valfrihet: Användare kan fylla på med vilken e-juice de önskar, vilket ger dem möjlighet att experimentera med olika smaker och nikotinstyrkor.
 2. Kostnadseffektivitet: På sikt kan det vara billigare att fylla på pods än att ständigt köpa nya prefilled pods.
 3. Miljövänlighet: Färre engångskapslar innebär mindre avfall.
 4. Anpassningsbarhet: Vissa pods låter användare byta coils, vilket ger dem mer kontroll över sin vaping-upplevelse.

Fördelar med Prefilled Pods:

 1. Enkelhet: Inget krångel med att fylla på e-juice. När vätskan är slut, byt bara ut poden.
 2. Ingen läckage: Eftersom de är förseglade, är chansen för läckage minimal.
 3. Konsistens: Varje pod levererar en konsekvent smak och nikotinstyrka eftersom den är förifylld av tillverkaren.
 4. Ingen underhåll: Användare behöver inte byta coils eller rengöra tanken.

Slutsats: Valet mellan prefilled pods och refillable pods beror ofta på användarens personliga preferenser. För de som värdesätter enkelhet och bekymmersfri användning, kan prefilled pods vara det bästa valet. För dem som vill ha mer kontroll över sina smaker och nikotinstyrkor, eller som är kostnadsmedvetna, kan refillable pods vara ett bättre alternativ. Oavsett val ger både prefilled och refillable pods en smidig och kompakt vaping-upplevelse, vilket gör dem populära bland både nybörjare och erfarna användare.

oxva-pods
Oxva Pods


Vad är en sub ohm tank?

En sub ohm tank är en typ av förångare för e-cigaretter designad för att användas med spolar som har ett motstånd på mindre än 1 ohm.

Egenskaper:

 1. Lågt motstånd: Designad för att fungera med coils med ett motstånd under 1 ohm.
 2. Högre effekt: Används bäst med moddar som kan leverera högre wattantal.
 3. Större ångproduktion: Genererar större moln av ånga jämfört med traditionella tanks.
 4. Snabbare e-juice förbrukning: Förbrukar e-juice snabbare på grund av den ökade ångproduktionen.
 5. Justerbart luftflöde: Många modeller har möjlighet att justera luftflödet för att anpassa dragets motstånd.

När och varför du bör använda en sub ohm tank:

 1. Ångproduktion: Om du vill ha stora moln av ånga är sub ohm-tanks det bästa valet.
 2. Smak: För vissa kan den ökade värmeproduktionen ge en mer intensiv smakupplevelse.
 3. Direkt lunginhalation: Sub ohm-tanks är ofta designade för direkt lunginhalation, vilket skiljer sig från den traditionella "mun-till-lunga"-tekniken.
 4. Anpassningsförmåga: Många avancerade användare föredrar sub ohm-tanks för deras anpassningsförmåga när det gäller luftflöde, värmekontroll och ångproduktion.

Slutsats: En sub ohm tank är idealisk för dem som söker större moln av ånga, intensivare smak eller en mer anpassad vape-upplevelse. Medan de erbjuder många fördelar, är det viktigt att hantera dem med försiktighet gällande säkerheten, särskilt med tanke på den högre effekt de kräver.


Vad är en RDTA tank?

En RDTA (Rebuildable Dripping Tank Atomizer) kombinerar egenskaperna hos en RDA (Rebuildable Dripping Atomizer) med de hos en vanlig tank. Med andra ord, det är en förångare där användaren bygger sina egna coils / spolar och placerar bomull, men den har också en separat tanksektion för e-juice.

Egenskaper av RDTA:

 1. Egen spolbyggnad: Användaren kan bygga sina egna spolar och sätta in sin egen bomull, vilket ger full kontroll över motstånd och design.
 2. Tanksektion: Till skillnad från en ren RDA, har en RDTA en tank som håller e-juice, vilket minskar behovet av att ständigt droppa e-juice på spolarna/bomullen.
 3. Anpassningsförmåga: Möjlighet att justera för ångproduktion och smak baserat på användarens preferenser genom olika spolbyggnader.
 4. Direkt ångföring: Oftast designad för direkt lunginhalation.
 5. Högt luftflöde: Många RDTA:er har stora luftflödeshål för maximal ångproduktion.

När och varför du bör använda en RDTA:

 1. Anpassningsfrihet: För dem som vill ha full kontroll över sin vape-upplevelse, från motståndet på spolen till typen av bomull.
 2. Kombination av RDA och Tank: När du vill ha bekvämligheten av en tank men också vill kunna bygga dina egna spolar.
 3. Optimerad smak och ångproduktion: Möjligheten att experimentera med olika spolbyggnader och bomullsmängder för att finjustera smaken och ångan till dina preferenser.

Slutsats: En RDTA ger den anpassningsförmåga som kommer med att bygga dina egna spolar och placera din egen bomull, samtidigt som den erbjuder bekvämligheten av en tank. För dem som söker en balans mellan DIY-aspekterna av vaping och bekvämligheten av en traditionell tank, kan en RDTA vara ett utmärkt val.


Missa inte vårat nästa avsnitt där vi kommer göra en djupdykning i coils! 
/happy vejping, dina vänner på cigge

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: DRAnJD (motverkar spam)
Inga kommentarer