Fraktfritt alternativ      Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Vilken e-vätska ska jag välja?

Olika e-vätskor

Om du är osäker på vilken e-vätska du ska välja så kommer du i det här inlägget få all information du behöver så att du vet vilken e-vätska du ska välja, det finns några saker att tänka på så att man kan maximera sin vaping upplevelse med de rätta egenskaperna.

När man pratar om e-juice eller så kallad e-vätska så finns det fyra egenskaper man ska ha i åtanke innan man bestämmer sig för att göra ett köp. Är man en ny vejpare så kanske man inte har koll på dessa egenskaper men efter det här inlägget så har du fått all information du behöver för att hjälpa dig bestämma vilken e-vätska du ska välja.

OBS! Inlägget tar ca 4 minuter att läsa, vi rekommenderar att du läser igenom hela för att få den bästa uppfattningen om vilken e-vätska du ska välja.

De fyra egenskaperna

  • Tjockheten på e-vätskan
  • Ohm tal på coilen
  • Nikotinhalt
  • Smakprofil

Tjockheten på e-vätskan spelar en stor roll

Det finns olika tjockheter på e-vätskorna på dagens vape marknad och tjockheten har en stor betydelse och tjockheten mäts av VG och PG halten i vape juicen. Det är värt att nämna att en evätska alltid är 100% och VG/PG-halten kombinationen alltid kommer att bli 100%.

Exempel: 65VG / PG 35, 50VG / 50PG

VG som står för Vegetabiliskt Glycerin är en huvudingrediens i en e-juice och beroende på VG-halten så avgör det vegetabiliska glycerinet hur tjock e-vätskan ska vara, ju mer VG-halt man har i sin e-vätska desto mer effekt (watt) krävs det för att förånga e-juicen.

Vid en VG-halt över 70 så rekommenderar vi Direkt till Lunga Vaping

PG står för Propylen Glykol och är också en huvudingrediens i en e-vätska, beroende på hur mycket PG-halt du har i din e-vätska så avgör den här ingrediensen hur rinnig e-vätskan ska vara och gör även så att e-vätskan får en starkare smak / throat-hit vid inhalering.

Vid en PG-halt över eller vid 50 så rekommenderar vi Mun till Lunga Vaping

Det finns en massa olika VG/PG halter på dagens vape marknad men det finns några riktlinjer att gå efter beroende på vilken stil av vaping du utför. Om du är helt ny till vaping så finns det två olika stilar: Mun till Lunga och Direkt till Lunga som vi förklarar lite längre ner.

Ohm tal på coilen

Varje e-cigarett använder sig av en coil för att förånga e-vätskan som är försluten i vätskebehållaren. Vanligtvis så finns det ett flertal olika coils att välja till sin e cigg och nedanför så kommer vi att lista våra rekommendationer på vilket ohm tal du ska använda dig av till förhållande till VG / PG halten till e-vätskan.

Ohm tal till e-vätska med en VG-halt under 70

Till en e liquid med en VG-halt under 70 så rekommenderar vi att du brukar en coil över 1.0 i ohm tal för den bästa upplevelsen.

Coils med ohm tal över 1.0ohm klassas i vanliga fall som MTL

Ohm tal till e-vätska med en VG-halt över 70

Till e-juice med en VG-halt med 70 eller över 70 VG så rekommenderar vi en s.k Sub-ohm coil vilket motsvarar ett ohm tal under 1.0, exempelvis 0.3ohm eller 0.15ohm

Coils med ohm tal under 1.0ohm klassas som DTL eller s.k Sub-ohm

Vad är Mun till Lunga vaping?

Mun till Lunga vaping förkortas som MTL och är vanligtvis populärt bland vejpare som föredrar låg ångproduktion och känslan av att röka en vanlig cigarett. Till den här typen av vaping så rekommenderar vi en VG-halt på antingen 50VG eller 60VG. Den här typen av vaping rekommenderas om du ska sluta röka.

En MTL el-cigarett har en låg effekt och brukas vanligtvis runt 10-30 watt

Vad är Direkt till Lunga vaping?

Direkt till Lunga (DTL) är motsatsen till MTL vilket innebär att den här stilen av vaping fokuserar på att producera stora moln och bättre smakproduktion då man använder e-cigaretten på högre effekter (watt). Till den här typen av vaping så rekommenderar vi en VG-halt på över 70VG för den bästa upplevelsen.

När du vet vilken stil av vaping du föredrar så är det dags att bestämma vilken e-vätska du ska välja. I vårt utbud på e-vätska så har vi kategoriserat våra e-vätskor så att det skall bli lättare för dig som konsument att välja bland alla våra hundratals e-vätskor.

Här hittar du e-vätska som är för MTL vaping

Här hittar du e-vätska är för DTL vaping

En DTL e-cigarett används på höga effekter och brukas vanligtvis runt 50-220 watt

Nikotinhalten på e-vätskan

Är man en brukare av e juice med nikotin så har nikotinhalten även en stor betydelse och lika här så spelar det roll vilken typ av vaping du använder dig av. Nedanför så listar vi våra rekommendationer på nikotinhalt när det gäller MTL eller DTL vaping. Det finns även möjlighet att välja en helt nikotinfri e-vätska med beteckningen "0 mg".

Nikotinhalt vid MTL vaping

När man brukar MTL-vaping så kan man i regel använda sig av högre nikotinhalter då man i regel använder sig av en elektronisk cigarett med låg effekt, vanligtvis så brukar effekten ligga runt 10-30 watt när man använder sig av MTL vejpning och förångar inte lika stor mängd e-vätska vid varje inhalering.

Till MTL-vaping så rekommenderar vi en nikotinhalt mellan 6 mg, 12 mg, 18mg för den bästa upplevelsen.

Nikotinhalt vid DTL vaping

Vid DTL-vaping så producerar man en större mängd ånga och förångar mer e-vätska vid varje inhalering, i regel så bör man ha en lägre nikotinhalt på sin e-vätska när man brukar DTL-vejpning då upplevelsen kan bli överväldigande då man producerar mycket ånga, det kan bli mycket starkt åt halsen vilket kommer resultera i att du hostar mycket.

Till DTL-vaping så rekommenderar vi en mindre nikotinhalt, förslagsvis 3mg eller 6mg

Välj den smak du tycker om för den bästa upplevelsen

I vaping världen så finns det oändligt med smaker och smakkombinationer och det finns många olika aktörer som blandar e-vätska olika, d.v.s att varje mangosmak kanske inte smakar lika vilket är mycket spännande men det kan skapa problem om du är en ny vejpare om du förväntar dig att din nyköpta mangosmak ska vara syrlig men istället inte är det. Det gäller att testa sig fram och hitta sin favoritsmak.

Du kan även skapa din egna e juice om du så önskar, det finns lite att tänka på, du kan läsa vårt tidigare inlägg där vi informerar dig om hur du blandar din egna e-vätska, vi har även skapat en nicshot guide som guidar dig med rätt mängd nikotin för att uppnå rätt nikotinhalt.

 


 

Har det här inlägget hjälpt dig? Om någonting är oklart så kan du alltid ringa in till oss eller maila till vårt support!

Maila oss - support@cigge.se

Ring oss - 0243-202014

Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: G9ShHA (motverkar spam)
1 Kommentar
#1
Therese
Är väldigt tacksam för denna infon,för jag som nybörjare tycker detta är en djungel rent utsagt. Tyvärr när man försöker få hjälp i olika vape butiker så pratar dom ett språk man inte förstår tyvärr. Så tack för detta
2023-09-08 @ 13:55:30