Fraktfritt alternativ      Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Kronan

Det finns några klassiska märken som alltid finns tillgängliga i svenska snusaffärer. Vissa skulle kanske kalla dem kronjuveler. Kronan är en av dem - och inte bara för dess namn. Sedan starten 2005 har det snabbt vuxit fram till en favorit. Det kan bero på att det är en dosa som syftar till att ge en klassisk och traditionell tobakssmak utan att du behöver betala för mycket. Swedish Match har många snusdosor på marknaden, men Kronan är en av dem med tydligast inriktning och profil. Med sina svaga nyanser av gröna örter ovanpå en gedigen tobakssmak har Kronan vunnit hjärtan hos många snusare.

En av Kronans tydligaste kännetecken är konstant innovation utan att ändra ett vinnande recept. Under de senaste åren har Swedish Match ändrat såväl fyllnadsgrad som introducerat en ny, starkare variant, men de har inte förändrat den goda smaken.

Kronan - en stark lågpriskandidat

En av Kronans starkaste argument är dess relativt låga pris. Även om priserna kan fluktuera mellan butiker och över tid är tanken att Kronan ska vara konsekvent lägre prissatt än andra typer av snus. Kanske undrar du var namnet Kronan kommer ifrån. Det är just dess låga pris som har gett upphov till Kronan som namn. Det var nämligen precis vad en dosa snus kostade förr i tiden - en krona. Idag kostar det förstås mer med tanke på inflationen, men idén är att skapa en dosa kvalitativt snus till ett humant pris - precis som tidigare.

Även om skatterna är centralt styrda och tillgång och efterfrågan också påverkar priset har Kronan fortsatt att ha ett lägre pris utan att tumma på kvaliteten vilket har gjort det till en av storsäljarna av svenska snusdosor. Det är också därför som den är ett av de mest allmänt tillgängliga märkena.

Swedish Match - tillverkaren bakom kronan

Kronans klassiska recept och framtoning tar sig uttryck på fler sätt än bara priset. Även själva snusdosan är tänkt att utstråla enkelhet och traditionell smaksättning. Det är en avskalad och ren design, precis som den gamla tidens snusdosor. Ändå är Kronan faktiskt inte gammalt märke, om än det kan verka så. Det var först 2005 som Kronan föddes i dess nuvarande form. Bakom Kronan ligger Swedish Match, en av de största tobakstillverkarna i världen och en stor svensk industrigigant.

De ville ta fram en produkt som skulle konkurrera med andra mer lågprisbetonade snusmärken. Det blev snabbt en stor succé. Främst säljs Kronan förstås i Sverige, men det har också en stor marknad i Finland där det också tillhör ett av de populäraste snusmärkena. Dessutom har snus i allmänhet - däribland Kronan - ökat som exportprodukt och Kronan-tillverkaren Swedish Match har hittat nya marknader ute i världen.

Kronans olika varianter

Kronan är ett märke som står för en viss kvalitet och smak, men det finns också flera olika varianter under Kronan-paraplyet. En avgörande skillnad för konsumenten är förstås den mellan portion och lös. Här har båda varianterna från Kronan fått goda recensioner och preferenserna handlar mest om eget tycke och smak. Totalt finns Kronan i fem olika varianter: Lös, Original Portion, Vit Portion, samt Original Portion Stark och Vit Portion Stark.

Lössnusen är den dyraste av de olika sorterna - precis som lössnus allt som oftast är - och karaktäriseras bäst av en tobaksnära smak. Den passar med andra ord perfekt för dig som är ute efter en ren smak av tobak utan alltför många störande inslag. Den är smakfullt smaksatt med nyanser av citron och viol för att skapa en jämn och balanserad smakupplevelse. Nikotinhalten ligger på 0,75 % och du kan förstås själv avgöra storleken på prillorna tack vare lösformen.

Original och Vit är båda portionssnus vilket gör att de kommer i färdigtillverkade prillor. Nyligen har Kronan valt att minska antalet prillor i förpackningen från 24 till 22. Anledningen är att skapa en större fyllnadsgrad som gör att du får en mer kraftfull snusupplevelse och slipper ta flera prillor för samma smak. Du som föredrar en starkare snus kan välja Original Stark (nikotinhalt på 1,5 %) eller Vit Stark (1,2 %).

Det är att jämföra med de vanliga Original (0.85) eller Vit (0.8). På så sätt är det upp till dig att enkelt avgöra vilken dosa som passar dig utan att slippa byta smak. Precis som med lössnuset är huvudsmaken i Kronan Original och Vit Portion en tobaksnära smak med inslag av citrus och viol. Du som väljer Vit eller Vit Stark får en snus som är torr på utsidan med fuktigt innehåll för att hålla snuset inne i själva påsen.

Läs mer om Kronan
Visa mindre

Filtrera

Smak
Nikotinhalt (mg / g)
Typ av snus