Fraktfritt alternativ      Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Göteborgs Rapé

Göteborgs Rapé är ett av de riktigt klassiska snusmärkena. I över hundra år har det delat landets snusare i två läger tack vare sin väldigt distinkta smak. Det var en av de första smaksatta snusprodukterna och kom i en tid när snus framförallt köptes av män. Därför är det inte heller en slump att det också var ett av de första snusmärkena där marknadsföringen riktades mot kvinnor.

Detta gjorde man genom att introducera snuset i en minivariant och med ytterligare smakvarianter som lingon. Det är dock i allra högsta grad ett unisexmärke och snusas av bägge könen. Idag finns det flera olika varianter som till exempel Göteborgs Rapé One White och Göteborg Rapé White Portionssnus. Detta är ett snus med medelfyllig tobakssmak vilket passar de flesta.

Tillverkning och de olika smakerna

Det finns två huvudsakliga sätt att hantera tobaken vid snustillverkning. Antingen så rivs den eller så mals den. Göteborgs Rapé har fått sitt namn från det franska ordet för att "riva", vilket ger en ledtråd till hur tobaken i detta snus brukade behandlas under tillverkningsprocessen (idag är all tobak i svenskt snus mald).

Göteborgs Rapé har en smak och en lukt som de flesta beskriver som parfymerad. Tobakssmaken är inte så framträdande utan här handlar allt om lavendel, citrus och enbär samt en aning cederträ i botten. Swedish Match har haft en viss tradition av att laborera med smaksättningen på Göteborgs Rapé vilket har gjort att produktlinjen kompletterats med Göteborgs Rapé Lingon på senare år.

De har också släppt ytterligare ett par olika specialutgåvor, som Göteborgs Rapé Hjortron. 2013 släpptes även Göteborgs Rapé Summer Edition med smak av havtorn. Samtliga dessa finns eller har funnits endast som portionssnus.

Innehåll och förpackning

Göteborgs Rapé kommer i tre olika förpackningar; lössnus, portionssnus och portionssnus mini. Den sistnämnda är som namnet antyder väldigt små prillor förpackade i en liten burk. Den är anpassad till de vill vara diskreta med sitt snusande. Prillan syns knappt i munnen och du får enkelt plats med dosan i till exempel en liten handväska. Göteborgs Rapé innehåller som de flesta snussorter tobak, vatten och salt.

Fördelningen i portionsdosan är cirka 50 % vatten, cirka 3 % salt och resten mestadels tobak (och en försumbar del smakförstärkare av olika slag). Göteborgs Rapé lössnus innehåller mer vatten och salt (52 %, respektive 5 %). Bägge varianterna landar dock in på 8 mg nikotin per gram snus. En lössnusdosa innehåller 42 gram snus medan en portionsdosa innehåller 21,6 gram. Så enbart sett till nikotin per spenderad krona så är lössnuset billigare än portionssnuset trots en mindre andel tobak.

Historia

Göteborgs Rapé har en väldigt utmärkande blå dosa. Både dosan och namnet är designade efter staden där snuset har sitt ursprung, nämligen Göteborg. När Göteborgs Rapé lanserades, 1919 förpackades allt snus tillverkat i Göteborg i blåa dosor av någon anledning som gått förlorad i historien. Den smaksättning som än idag används är dock ännu äldre än så. Man räknar med att den går tillbaka till åtminstone 1850-talet och först blandades till i Göteborgs hamn.

Snus var nämligen en väldigt definierande sak för en sjöman på den tiden. Innan staten tog över all tillverkning av tobaksprodukter så var det naturligt för dessa sjömän att blanda och krydda sitt eget snus. Gärna med exotiska ingredienser som de fått med sig hem från någon av sina resor på de sju haven.

Göteborgs Rapé har haft en bred bas av snusare under hela sin existens. Det är idag Sveriges tredje mest sålda varumärke inom kategorin snus (med cirka 100 000 snusare). Detta inte minst tack vare att Swedish Match har jobbat innovativt med att marknadsföra snuset mot nya målgrupper. För bara något decennium sen var det ovanligt att se en kvinna som snusade, idag är det knappast någon som höjer på ögonbrynen åt en sådan syn. De har fortsatt utveckla produkten men hur målgruppen ser ut kan sannolikt utläsas av hur de behandlat de olika varianterna.

Lössnuset behållits i princip oförändrat i hundra år men de har samtidigt lanserat en mängd olika nya varianter på portionssidan, både i form av storlek och smaksättning. Efter att ha släppt flera olika specialvarianter med smak av olika typer av friska bär så släpps nu också Göteborgs Rapé sparkling med smak av mousserande vin.

Visa mer
Visa mindre

Filtrera

Smak
Nikotinhalt (mg / g)
Typ av snus
Göteborgs Rapé White Portion
Det klassiska white-snuset från Göteborgs Rapé, mycket populärt snus
469.90
kr
Köp!
Info
1-9 st 10+
50.90 kr/st 46.90 kr/st
Göteborgs Rapé Xrange White Large Slim Portion
En svensk klassiker med rik smak av lavendel, enbär, trä och citrus
339.90
kr
1-9 st 10+
36.90 kr/st 33.90 kr/st
XR Goteborgs Rapé Slim All White Portion
Nikotinpåsar från det välkända varumärket Göteborgs Rap...
399.90
kr
1-9 st 10+
39.90 kr/st 35.90 kr/st