Fraktfritt alternativ      Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Har du råkat ut för vape tunga?

Har det hänt för dig att din e-juice inte smakar lika som den gjorde förut? Då kan du ha råkat ut för vad som kallas ”vape tunga”. Här kommer du information om vad det är för något och hur ditt smaksinne fungerar.

Hur ditt smaksinne fungerar

Vape tunga

Med hjälp av tungan kan du uppfatta fem stycken olika grundsmaker som sött, salt, surt, beskt och umami. Det är en vanlig missuppfattning att varje grundsmak bara kan uppfattas av en viss del av tungan, det är bevisat från forskning att du kan känna igen de olika grundsmakerna överallt på tungan där det finns smaklökar. Inuti varje enskild smaklök finns det olika celler som känner igen grundsmakerna.

Näsan har även en stor betydelse när man pratar om smaksinnen då näsan och tungan arbetar tillsammans för att skapa smakupplevelsen, det kanske du har märkt om du är täppt i näsan att du inte känner någon smak alls. Du kan själv experimentera och känna efter om din e-juice smakar likadant om du håller för näsan och tar en puff från dig e-cigarett, var försiktig dock då det kan få dig att hosta väldigt mycket.

Saliven i din mun har en stor betydelse för din förmåga att känna smak, om du är torr i munnen så kommer du inte uppfatta smakerna lika bra, det är därför vi rekommenderar att dricka mycket vatten när du vejpar för att hålla igång ditt smaksinne.

Vad är vape tunga?

Vape tunga är ett fenomen som kan uppstå helt utan förvarning och användaren känner en dramatisk reducering i smak av sin e-juice. Var lugn dock, det är ingenting farligt och det finns vissa ”botemedel” mot vape tunga.

Det finns vissa anledningar som kan orsaka vape tunga:

 • Om du vejpar samma e-juice för länge
  Har du vejpat på samma e-juice för länge så kan du få vape tunga. Det rekommenderas att byta smak emellanåt.
 • Skadade smaklökar
  Olyckligtvis så kan dina smaklökar bli skadade och kan leda till vape tunga. Det kan bero på alkohol, rökning, infektioner, stark & sur mat kan skada dina smaklökar. Dina smaklökar reparerar sig själva men blir svagare med tiden, det är därför ju äldre du blir desto mindre smak känner du.
 • Om du nyligen slutat röka vanliga cigaretter
  Har du nyligen gett upp tobakscigaretter så håller dina smaksinnen på att återhämta sig själva och därför kan du känna mindre smak.
 • Uttorkning
  Vejping kan orsaka uttorkning, speciellt om du använder dig utav mycket PG % i din E-juice. Vi rekommenderar att regelbundet dricka vatten.
 • Täppt i näsan
  Är du täppt i näsan så kommer din smakupplevelse inte vara lika bra, du behöver nödvändigtvis inte ha vape tunga om du är blockerad i näsan.
 • Gammal E-juice
  En e-juice som har gått över sitt datum kommer av sig själv tappa smak med tiden, det här behöver också inte nödvändigtvis betyda att du har vape tunga utan att det kan vara så enkelt att din e-juice har blivit gammal.

 

 Vad du kan göra för att behandla din vape tunga är:

 • Byt smak på din E-juice (mentol, lakrits eller någon annan stark arom)
 • Drick vatten
 • Inhalera doften från färska kaffebönor
  Att inhalera doften från färska kaffebönor är en teknik som används av professionella vintestare och parfymtestare. Vi vet inte hur detta fungerar men experterna hävdar att detta återställer ditt smaksinne
 • Sug på en citron
  Detta likt att lukta på kaffebönor ska tydligen återställa ditt smaksinne, om du tycker det är för surt så kan du testa en citron sorbet istället.
 • Borsta tänderna eller använd dig utav mun skölj

Då vape tunga i sig inte är någonting farligt men det kan vara väldigt irriterande då du vill puffa på din favorit E-juice. Har du testat alla överstående punkter och ingenting funkar så rekommenderar vi att du testar en mentol / mint E-juice ett tag, det finns många goda e-juicer där ute som bara väntar på att bli påpuffade!

Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: B6seNp (motverkar spam)
2 Kommentarer
#2
Eriksson
Gonna give it a try!^^. Blev lite Fundersam då alla mina smaker, gav mig en äcklig, smaklös konstig känsla, har förvisso varit lite krasslig, men det kändes på tok för smaklöst och konstigt, och hittade detta fenomen vilket kändes mer troligt än förkylningen
2022-08-29 @ 19:25:31
#1
Jani Ahonen
Hmm har jag råkat ut för det då haha tycker inte vätskan smakar något märkte jag idag det kan ju va att det är för att bäst före va för två månader sen. Hoppas jag inte åkt på vape tunga diggar denna vape metod då jag slutade röka 2014 och vill ej börja med cigg igen så detta är ju ett bra alternativ.
Men tack för info iallafall den var grundligt uttryckt ska försöka pröva era förslag för att få smaka den goda smaken igen🤬😲🤪😀👍🏻
2020-09-03 @ 02:56:22