Fri frakt         1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Vape termer - Lär dig alla vejp termer

Frågor  

Är du en nybörjare på vaping och har stött på en massa främmande ord som du inte har någon aning om vad dom är? I det här inlägget så kommer vi att lista dom mest använda vape termer och ge dig som läsare en bättre inblick i vad dom främmande orden betyder för någonting.

För att göra det enkelt för dig att navigera bland alla termer så kan du klicka på termen så skickas du automatiskt till förklaringen.

 

Coil

RDA

RTA

510 / 810 gänga

Nicshot

MTL

DTL

Hårdvara

E-juice - E-vätska

Ohm

Nikotinstyrka

Prime:a

Vapetunga

ADV

VG

PG

 
 

Coil / brännare

En coil är en viktig komponent i en elektronisk cigarett, det är den här enheten som förångar e-vätskan i vätskebehållaren, i vissa fall så kan den kallas för "brännare" men det är felaktigt då det inte förbränns någonting utan istället förångas.

Det finns många olika coils med olika egenskaper, som t.ex. mer smakproduktion samtidigt som coilen inte producerar lika mycket ånga och vice versa. Det finns även en ny innovativ coil som kallas för Mesh-coil. Läs vårt tidigare inlägg om mesh-coils här.

Vill du läsa mer om e-cigarettens struktur och komponenter så kan du läsa vår vape guide.

 

RDA - Rebuildable Dripping Atomizer

Rebuildable Dripping Atomizer är det engelska ordet men här i Sverige så använder vi förkortning "RDA". Den här typen av "e-cigg tank" är egentligen inte en tank då den inte har en försluten behållare utan man "drippar" ner e-vätskan på coils som är lindande med bomull som är speciellt framtagen för just e-cigg coils.

Som skrivet så har en RDA inte en vätskebehållare men har en liten "juice-well" utifall man skulle råka hälla i för mycket e-vätska ner i atomizern.

RDA är ingenting som vi rekommenderar till nybörjare inom e-cigg, men ju mer kött du har på benen inom vape världen så kommer du säkerligen stöta på den här termen så småningom.

 

RTA - Rebuildable Tank System

RTA står för Rebuildable Tank System och har en försluten vätskebehållare, med teknik så kan du som användare utav RTA bygga dina egna coils och installera coils själv i tanken, valet är fritt och du kan själv välja vilken ohm du vill ha, mer om det senare i inlägget.

RTA rekommenderas inte till nybörjare, precis som med RDA så kommer du säkerligen stöta på den här termen när du kliver in i vape världen.

 

510 / 810 gänga

När du tittar runt bland olika e-cigaretter på olika sajter så kommer du att stöta på termen "gänga" med olika siffror, den här termen är ganska simpel då det handlar om vilken dimension e-cigaretten har. En e-cigarett har två gängor som är relevanta - drip tip gänga och connection-gängan.

Om du t.ex. vill köpa en ny drip-tip till din e-cigarett så kan du enkelt veta vilken typ av driptip du ska söka efter "510" eller "810".

 

Nicshot - Nikotin till e-vätska

Om du som vejpare vill ha nikotin till din e-vätska så har du säkerligen stött på den här termen då den är mycket vanlig, speciellt efter det nya EU-direktivet - TPD som förbjuder all försäljning av e-vätska som innehåller nikotin över 10ml. Så all e-vätska du stöter på som har en volym över 10ml är helt nikotinfri.

Förklaringen är simpel, nicshot är nikotin på flaska och med nicshotten så häller man själv i nicshotten i sin utvalda e-vätskan och skakar om. Vi har skapat en youtube guide om detta om du vill se hur man blandar sin nicshot till sin e-juice.

 

MTL - Mun till lunga

MTL är en förkortning till "mouth to lung" eller det svenska uttrycket "mun till lunga" och är ett mycket populärt område inom vaping världen då det här efterliknar känslan av att röka en vanlig cigarett. MTL vaping uppskattas utav människor som går från tobakscigaretter till e-cigaretter då det som skrivet efterliknar känslan av att röka e-cigaretter.

Det är värt att nämna att det finns olika e-vätskor som är anpassade för mun till lunga vaping och har en "lösare" konsistens.

Är du intresserad av MTL-vaping? Kolla in vårt MTL vape sortiment.

 

DTL - Direkt till lunga

DTL är också en term som är värt att lägga på minnet, den här typen av e-cigaretter och e-vätska riktar sig mer åt användaren som vill ha stor smak & ångproduktion. DTL e-cigaretter är större och har en kraftigare effekt än t.ex. MTL e-cigaretter.

I DTL segmentet så finns det ett otroligt stort utbud av avancerade och komplicerade smakprofiler som du kanske inte hittar i MTL-utbudet.

 

Hårdvara

För att förklara vad hårdvara är på ett enkelt sätt så kan man säga att det är alla komponenter i ecigarett, allt från tanken till modden. Simpelt och enkelt uttryck.

 

E-juice - E-vätska

E-juice som det så fint kallas har många benämningar och man får köra på känsla här, vilken benämning som man själv tycker rimmar bäst på tungan, men för att lista några exempel så att du som läsare kan ta lärdom av det så förknippas e-juice med: e-vätska, vape juice, e-liquid, juice, sås.

 

Ohm

För att förklara vad ohm är på ett enkelt sätt så har vi tagit ett stycke ur vår FAQ där vi förklarar vad ohm är:
"Ohm är resistans på din coil/förbrännare, Ju högre resistansvärde coilen/förbrännaren har, desto högre volt krävs för att driva en ström av en viss styrka genom din coil/förbrännare."

Enkelt svar - Ju högre ohm din coil har desto mindre smak/ånga kommer den att producera, passar nya vejpare som inte vill ha en överväldigande upplevelse, vice versa om din coil har ett lågt ohmtal, det är värt att nämna att om man vejpar med en coil som har under 1 ohm så kallas det för "sub-ohm" vaping.

 

Nikotinstyrka

Nikotinstyrka är också ett vanligt begrepp som du kommer att stöta på i stora delen av fallen om du är på jakt efter e-juice. I vårt 10ml segment på e-vätska så kommer du att stöta på olika nikotinstyrkor, det finns olika nikotinstyrkor att välja bland som t.e.x 3mg, 6mg, 12mg, 18mg och 20mg.

I Sverige är det lag på att e-vätska inte får innehålla mer än 20mg nikotin.

  

Prime:a

Om du är ny med e-cigaretter så är detta uttrycket något att lägga på minnet. Att "prima" sin coil innebär att man blöter ned bomullen i coilen och låter den suga åt sig vätskan innan man börjar vejpa. Varför man gör detta är för att inte bränna coilen. Vi rekommenderar att du läser vårt tidigare inlägg där vi tipsar om hur du förlänger livslängden på coilen, du hittar inlägget här.

 

Vapetunga

Vape tunga är också en känd term inom vaping-världen som är värt att lägga på minnet. Om du misstänker att du har fått vapetunga så kan du lätt känna igen det genom att din e-vätska inte smakar som den brukar även om du inte har mixrat något med den.

Vi har även här gjort ett tidigare inlägg om just vapetunga, i inlägget så går vi igenom grundligt vad vapetunga är och hur man kan motverka det, du hittar inlägget här.

 

ADV

ADV står för AllDayVape och förknippas med sin absoluta favorit e-juice, den e-vätskan man alltid har i sin arsenal.

 

VG

VG är en av de viktigaste ingredienserna och förkortning VG står för Vegetabilisk glycerin, den här ingrediensen produceras med hjälp av en process som kallas för hydrolys, den här ingrediensen kan hittas i många vardagliga produkter som t.ex. bakverk, livsmedel, tandkräm & matprodukter.

VG:et i e-vätskan ger vätskan en mer söt smak och är skonsamt mot halsen, om du är känslig mot "rivet" så ska du vejpa en e-vätska med en hög VG-halt.

 

PG

PG står för propylenglykol och är även som det vegetabiliska glycerinet en mycket vanlig produkt och är en viktig ingrediens i e-vätskan. PG:et gör så att e-vätskan ger bättre smak dock så ger en högre PG-halt ett starkare riv i halsen, rekommenderas till vejpare som vill ha samma "riv" som vanliga tobakscigaretter ger.

 
 

Har vi missat någon vape-term som du inte känner till? Skriv din kommentar i fältet nedanför.

/dina vänner på cigge

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: KZ8QWS (motverkar spam)
Inga kommentarer