Fri frakt     Hemleverans      1-2 dagars leveranstid      Över 300 smaker        Färskt snus        

Grov

Grov snus är ett av Sveriges äldsta snusmärken och borde kanske till och med klassas som ett kulturminnesmärke. Som du kanske kan gissa på namnet är detta ett snus av den lite grövre modellen. Det är perfekt för dig som vill ha den där snuskänslan under läppen. Förr i tiden skedde tillverkningen i Norrland men idag är det Swedish Match som står bakom produktionen. Kanske är det just från Norrland som snuset har fått sin robusta känsla? Det har hänt en del med tillverkningen sedan starten och idag har prillorna ett lite porösare papper för att du ska få en närmare tobaksupplevelse.

Här hos oss på Cigge.se hittar du flera olika varianter, både som portion och lössnus. Ta en titt bland vårt sortiment.

Grov snus och dess smaker

Namnet Grov snus ger en viss antydan om vad det handlar om. Det är ett grovmalet snus med en väldigt tydlig smak av tobak, geranium, torkade örter, trä och tjära. Det mesta snuset idag är finmalet men detta gäller inte Grov. Det har istället en karaktär som kräver sin användare. Till skillnad från många andra snussorter har de inte experimenterat med olika typer av smaksättningar utan det här snuset har fått vara som det är i nästan 150 år. Det säger en del om kvaliteten och hur rätt de träffade rätt redan från början.

Oavsett kategori så är det ytterst få varumärken som klarat sig så länge utan förändring. Swedish Match har endast förnyat vissa varianter av portionssnus och då handlar det nästan uteslutande om större prillor.

Innehåll och förpackning

Grovsnus kommer i fyra olika varianter. Först ut är originalet, det vill säga Grov lös. Det här är ett ursprungligt lössnus som är enkelt på ytan men ändå komplext. Detta passar framför allt dig som vill ha en ren tobakssmak. Det finns också tre olika sorters portionsdosor i kategorin Grov. Du kan välja mellan vanlig portion och White portion som är torrare och rinner mindre. Sist ut har vi Grov stark portion som innehåller en högre grad av nikotin än standardportionen för dig som vill ha mer punch i sitt portionssnus.

Noterbart är att Grov snus inte finns som minivariant till skillnad från de flesta andra snussorter som produceras av Swedish Match, vilket förmodligen säger en del om den primära målgruppen. Dosan med lössnus innehåller 42 gram snus, portionsdosorna ungefär hälften. Ingredienserna är framförallt tobak, vatten och salt, tillsammans med en liten del smakförstärkare, precis som i alla andra snusprodukter.

Historia och kuriosa

Att mala grovt snus är en gammal hederlig norrländsk tradition. I de södra delarna av riket jobbade man traditionellt sett med mer finmalen tobak i sitt snus. Grov snus i sin nuvarande form lanserades 1872 av företaget Wilhelm Hellgren & Co som hade en fabrik på Götgatan i Stockholm. Willhelm Hellgren själv hade tidigare jobbat på en annan tobaksfabrik som assistent, och såg till att suga åt sig all möjlig kunskap om snustillverkning innan han hoppade av och startade eget. Bland de varumärken han sålde fanns Gotlands Rapé, Patent Snus, Mörkt snus, Ankarsnus och Grovsnus.

Den enda variant som lever kvar är alltså grovsnus, även om det under senare år kommit till märken med snarlika namn såsom Mörkbrunt snus och Tre ankare. Även Wilhelm Hellgren startade blygsamt. Företaget hade från start bara sex anställda inklusive grundaren själv. De växte snabbt och kring sekelskiftet 18/1900 hade de Skandinaviens största tobaksfabrik. Varumärket Grov snus var också ett av de absolut populära, det enda som kunde tävla var klassikern Ljunglöfs Ettan (idag bara kallad Ettan).

Efter Wilhelm Hellgrens död tog hans två söner över företaget och drev det fram till 1915 när det statliga AB Svenska Tobaksmonopolet tog över. Detta skedde genom ett riksdagsbeslut. Företaget AB Svenska Tobaksmonopolet har sedermera bytt namn till Swedish Match. Men varumärket Grov snus lever kvar, vilket vi snusare kan vara tacksamma för. Det är trots allt en klassisk produkt som förhoppningsvis kommer finnas i åtminstone 150 år framåt.

Visa mer
Visa mindre

Filtrera

Smak
Nikotinhalt (mg / g)
Typ av snus
Grov Portion
Klassiskt svenskt snus gjort på svenska snustraditioner, kraftig tobakssmak
419.90
kr
Info Köp!
1-9 st 10+
46.90 kr/st 41.99 kr/st
Grov Lös
Klassiskt lössnus från Grov, grovmalt snus med en traditionell tobakssmak
529.90
kr
Info Köp!
1-9 st 10+
59.90 kr/st 52.99 kr/st
Grov Stark Portion
Starkt original portionssnus med en kraftig tobakssmak och kort release
419.90
kr
Info Köp!
1-9 st 10+
46.90 kr/st 41.99 kr/st
Grov White Portion
Vit portionssnus från Grov, kraftig tobakssmak och lång smakrelease
419.90
kr
Info Köp!
1-9 st 10+
47.90 kr/st 41.99 kr/st